Πολιτικό Σύστημα σε Κρίση – Παρουσίαση δημοσκοπικών ευρημάτων Pulse Market Research για τον ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας)
Όταν σε προσκαλούν να μιλήσεις για το «πολιτικό σύστημα σε κρίση» και να υποστηρίξεις όσα θα πεις από αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, δημιουργείται αυτόματα μια προδιάθεση επικριτική προς όλους όσους οι δημοσκοπήσεις σκανάρουν (θεσμούς, άτομα, εκφραστικά όργανα).
Ευτυχώς τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την άσκηση κριτικής στους πιο πάνω.
Η παρουσίαση που έγινε στις 31/1/11, βασίστηκε σε διαχρονικά και συγκρίσιμα στοιχεία που σαν Pulse Market Research είχαμε στην κατοχή μας από πολλές προεκλογικές δημοσκοπήσεις και έρευνες.
Δυστυχώς η αποχή σαν έκφραση αντίδρασης στο πολιτικό σύστημα, ακόμα δεν μπορεί στατιστικά να μοντελοποιηθεί και να προβλεφθεί. Όμως, οι έντονες αντιδράσεις των ψηφοφόρων όπως παρουσιάστηκαν στη συζήτηση του ΟΠΕΚ, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της εξέλιξης.
Πέραν των νέων (ηλικίες κάτω των 25) που συχνά αδιαφορούν, αγνοούν και δεν βρίσκουν μαζικά, λόγους να εμπιστευθούν το πολιτικό σύστημα, σημαντικότεροι είναι κατά την άποψη μου μια μεγάλη μάζα της επόμενης γενιάς ηλικιών 25-45 (κυρίως στα αστικά κέντρα), που επίσης απέχουν (ή δηλώνουν ψηλή πρόθεση αποχής). Αυτές οι ηλικίες, παλιότερα εμπιστεύτηκαν το σύστημα και ψήφιζαν, όμως σε μεγάλο βαθμό απογοητεύτηκαν, κουράστηκαν και πλέον δεν πιστεύουν.
Από τη σκοπιά των δημοσκοπήσεων, επίσης εξάγεται και ακόμα ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα. Η αποχή είναι συνάρτηση του «ενδιαφέροντος» της εκλογικής μάχης. Δηλαδή, λίγο-πολύ αν ο αγώνας της ομάδας είναι κρίσιμος (προεδρικές εκλογές), πιο πολλοί οπαδοί θα τον παρακολουθήσουν, αν όμως ο αγώνας είναι χαμηλού ενδιαφέροντος και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν σίγουρο (κατανομή εδρών στις ευροεκλογές), τότε η προσέλευση είναι σαφώς χαμηλότερη.
Η δύναμη της πολιτικής αναμέτρησης, πολλές φορές καλύπτει την αδυναμία του πολιτικού συστήματος